Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egészségbiztosítás Közegészségügy Magánegészségügy

Alulbecsüljük egészségügyi kiadásainkat

Alulbecsüljük egészségügyi kiadásainkat

A 2019-es KSH egészségügyi adatok szerint egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot költött az egészségére.

A portfolio.hu-n megjelent cikkben bemutatott kutatás nem egészségpénztári tagok között végzett felmérésében a válaszolók 46%-a nyilatkozott úgy, hogy 50 ezer Ft alatti összeget költ egy év alatt a saját és a vele együtt élők egészségére.

Valószínűsíthetően a válaszolók nem gondolták át, hogy milyen költségek tartoznak ide, vagy nem egy évre értelmezték a kérdést.
A statisztikák szerint egészségügyi kiadás a vényes és vény nélküli gyógyszerekre, étrendkiegészítőkre, orvostechnikai eszközökre, fogorvosra, szűrővizsgálatokra, tesztekre, szakorvosi ellátásra, kórházi ellátásra és az egyéb egészségügyi szolgáltatásokra elköltött minden forint.
Ez alapján életszerűtlennnek tűnik , hogy a válaszoló háztartások negyede évente 20.000 Ft-nál kevesebbet költ ezekre.

Ezt a megállapításunkat támasztja alá Dr. Váradi Péter, a Prémium Önkéntes Pénztárak igazgatótanácsának elnöke is, aki szerint még a tudatos egészségpénztári tagok is jellemzően alábecsülik a saját egészségügyi kiadásaikat: “A pénztár saját tagjai között végzett felmérése szerint, azok, akik szintén azt jelölték, hogy évente kevesebb mint 20 ezret vagy 20 és 50 ezer forint közötti összeget költenek egy háztartásban, ennél a valóságban sokkal többet, évi 120 és 140 ezer forint közötti összeget adnak ki csak az egészségpénztári számlájukat használva.”

A Prémium Önkéntes Pénztárak felméréséből az alábbi érdekességeket emeltük ki, amelyek egy gyorsuló, erős tendenciát mutatnak:

  • a 35 év alattiak jelentős része már csak a magánegészségügyben keresi a megoldást
  • az egészségpénztári tagsággal nem rendelkezők 25% az egynapos kórházi ellátást és 20%-a már a többnapos kórházi ellátásokat is magánúton rendezte
  • a 18-24 évesek 54%-a, a 25-34 éves korosztály 59% fordul inkább magánorvoshoz, míg az 55-64 éveseknél ez az arány 32%.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211108/sok-magyar-fiatal-mar-csak-maganegeszsegugybe-jar-509316?print=1