Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egyéb kategória Kutatás Magánegészségügy

A friss Mars-hasáb a Heal Partnerstől

A friss Mars-hasáb a Heal Partnerstől

A Heal Partners az elmúlt évekhez hasonlóan a Mars-hasáb rovatában ismét szemlézte a magyar magánegészségügy helyzetét. A körképben továbbra is a szektor legnagyobb résztvevőit vették számba, ám ezúttal részletesebb, több területre kiterjedő elemzést is készítettek.

A “Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében” című tanulmány megvizsgálja a hazai gazdasági és szabályozási környezetet, a járó és fekvő ellátás, a diagnosztika és a fogászatok legnagyobb szereplőinek adatait és a piac méretének változását.

Érdemes az adatokat és tendenciákat alaposan kielemezni, de a számok mögött már felsejlenek az idei első félévben tapasztalható folyamatok:

“A lakosság fizetőképessége és vásárlóereje folyamatosan csökken, a jellemzően jóval nagyobb értékű beavatkozásokat egyre kevesebben tudják kifizetni. Ezt a trendet már 2022-ben is láttuk, 2023-ban viszont hatványozottan számíthatunk rá, mert az első féléves tapasztalatok alapján már növekedés szempontjából sem a fekvő ellátás a legerősebb. Azért középtávon, ahogy a jövedelmi inga visszaleng, a fekvő ellátás újra lehet a növekedés motorja, hiszen az állami ellátásból kiszorulók igénye mindenképpen ott marad. A mostani folyamatokat mindenesetre úgy értékeljük, hogy a piac kezd belefutni az „out of pocket” modell korlátaiba, ráadásul a hálapénz megszüntetése miatt 2021 elején a pácienseknél maradt pénzeket is mostanra szívta fel a magánpiac növekedése. Ebből a látszólag megrekedt helyzetből a jövedelmi fordulat mellett a biztosítások, illetve a céges egészségügyi csomagok terjedése ígérhet kiutat.”

Forrás: Heal Partners