Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Közegészségügy LMDoki Magánegészségügy

141 CT-berendezés és 102 MR-gép üzemel 2023 márciusában Magyarországon

141 CT-berendezés és 102 MR-gép üzemel 2023 márciusában Magyarországon

10 éves viszonylatban jelentős a növekedés, de EU-s összevetésben viszont csak Bulgáriát és Romániát előzzük meg az egy főre jutó MR- és CT-berendezés számát illetően.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Zöldi Péter egészségügyi szakértő, a radiologia.hu portálmenedzsere térképre vitte és elemezte a hazai eszközellátottságot:

Itthon 103 aktív kórház van, ebből 63-ban van sürgősségi osztály, amelyik mindegyike el van látva CT-vel. Ezzel szemben az MR nem kötelező. A lényeg, hogy ezen berendezések mennyisége Magyarországon az igényeknek megfelelő, bár jól jönne minden intézményben még egy CT.”

Fontos tudni, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány kitörésétől kezdődően 2023.01.31-ig átalányfinanszírozásos rendszer volt érvényben, amely alapján az állami egészségügyi szolgáltatóknak havi fix összegből kellett megoldaniuk a működtetést, február óta azonban visszatértek a teljesítményalapúhoz. Ez azt jelentheti, hogy a hosszú várakozási idők csökkenhetnek, hiszen az egészségügyi intézmények újra az elvégzett ellátások után kapják meg a térítést.

A magánegészségügyben a CT vizsgálatok 25-100.000 Ft, míg az MR vizsgálatok 45-90.000 Ft közötti összegbe kerülnek, az átlagosan 30.000 Ft körüli szakorvosi konzultációs díj kifizetését követően. Érdemes az LMDoki mobilapplikáció kedvezményes és lastminute időpontja között keresni, mert az 5-15%-os kedvezmények is jelentős összegű megtakarítást eredményezhetnek!

A szakértő szerint a radiológusok száma nem változott a elmúlt években, számuk Magyarországon 1200-1300 főre tehető. A fiatalabb generációk értenek a komputertomográfhoz (CT) és a mágneses rezonanciához (MR) is, és sokan tagja már olyan nemzetközi leletező orvosi hálózatnak, amely lehetővé teszi, a távolból történő kiértékeléseket. Munkájukat egyre magasabb szinten támogatja és gyorsítja majd a mesterséges intelligencia, így várhatóan a szakemberlétszám elegendő lesz a magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz szükséges emelkedő számú radiológiai vizsgálat leletezéséhez.

További üzleti adatok és érdekességek a forráscikkben olvashatók: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/03/valsagallo-biznisz-terkepen-magyarorszag-osszes-ct-je-es-mr-je