Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egészségfejlesztés Kutatás Prevenció

78 százalékunk szerint fontos az egészségmegőrzés, de sokkal kevesebben teszünk érte

78 százalékunk szerint fontos az egészségmegőrzés, de sokkal kevesebben teszünk érte
A magyarok nagy része szerint fontos az egészségmegőrzés, de a megkérdezettek csaknem felének csak akkor jut eszébe, hogy az egészségért tenni is kell, amikor már beteg – derül ki a Pilulka.hu reprezentatív felmérésének összefoglalójából.

A felmérést az Opinio Institue Kft. készítette 968 fő megkérdezésével 2022 novemberében. A kutatás reprezentatív volt a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

A felmérés egyik meglepő és szomorú “eredménye” volt, hogy kiderült, a magyarok 22%-a (férfiak 24%-a, nők 20%-a) nem hisz az egészségmegőrzésben. Az iskolai végzettséggel együtt a tudatosság is nő: a 8 általánost végzettek 32%-a, a szakmunkások 29%-a, az érettségivel rendelkezők 19%-a, a diplomások 12%-a mondta, hogy nem hisz benne, részben mert ez így nem meghatározható, illetve mert a genetikát nem lehet kicselezni.

75 éve, 1948-ban alakult meg az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Az egészségmegőrzést ők úgy definiálták, mint egy olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel.

Tudatosság tekintetében kiemelkednek az ötvenesek és a harmincasok: az ötvenes korosztály 44%-a, a harmincasnak pedig 37%-a mondta, hogy tisztában van azzal, hogy fontos az egészségének megőrzése és folyamatosan tesz is ezért. 

A kutatás további megállapításai a medicalonline.hu cikkében elolvashatók.

Itt olvashat más egészségügyi kutatások eredményeiről is, vagy nézzen körbe egészségügyi témájú blogunkban!