Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egészségfejlesztés Kutatás Prevenció

A magas intenzitású aerob edzés 72 százalékkal csökkentheti az áttétes rák kockázatát

A magas intenzitású aerob edzés 72 százalékkal csökkentheti az áttétes rák kockázatát
A Tel Aviv-i Egyetem új tanulmánya szerint az aerob testmozgás 72%-kal csökkentheti az áttétes rák kockázatát. A kutatók szerint az intenzív aerob testmozgás növeli a belső szervek glükóz (cukor) fogyasztását, ezáltal csökkenti a daganat számára az energia elérhetőségét.

A tanulmányt a TAU Sackler Orvosi Karának két kutatója vezette: Prof. Carmit Levy (a képen balról) a Humán Molekuláris Genetika és Biokémia Tanszékről és Dr. Yftach Gepner (a képen jobbról) a Közegészségügyi Iskolából és a Sylvan Adams Sportintézetből. Az aerob edzés preventív egészségügyi hatásairól szóló tanulmányt a tekintélyes Cancer Research folyóiratban tették közzé, és a 2022. novemberi szám címlapjára választották.

aerob edzés

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás akár 35%-kal is csökkentheti egyes ráktípusok kockázatát. Ez a pozitív hatás hasonlít a testmozgás más betegségekre, például a szívbetegségekre és a cukorbetegségre gyakorolt hatásához.

Ebben a tanulmányban Prof. Levy és Dr. Gepner új ismeretekkel gazdagította a kutatást, és kimutatta, hogy a nagy intenzitású aerob testmozgás, amely az energiát cukorból nyeri, akár 72%-kal is csökkentheti az áttétes rák kockázatát.

“Ha a nyilvánosságnak szóló általános üzenet eddig az volt, hogy legyetek aktívak, legyetek egészségesek akkor most meg tudjuk magyarázni, hogy az aerob tevékenység hogyan maximalizálhatja a rák legagresszívabb és áttétes típusainak megelőzését.”

A tanulmány szigorú edzésprogram szerint edzett laboratóriumi modelleket kombinált egészséges emberi önkéntesektől származó adatokkal, amelyeket futás előtt és után vizsgáltak. Az emberi adatokat egy epidemiológiai vizsgálatból nyerték, amelyben 3000 személyt figyeltek meg mintegy 20 éven keresztül. 72%-kal kevesebb áttétes rákot jeleztek azoknál a résztvevőknél, akik rendszeres, nagy intenzitású aerobic-tevékenységről számoltak be, azokhoz képest, akik nem végeztek testmozgást.

Az állatmodell hasonló eredményt mutatott, ami lehetővé tette a kutatók számára a mögöttes mechanizmus azonosítását. Megállapították, hogy az aerob tevékenység jelentősen csökkentette az áttétes daganatok kialakulását a laboratóriumi modellek nyirokcsomóiban, tüdejében és májában. A kutatók feltételezték, hogy mind az embereknél, mind az állatoknál ez a kedvező eredmény a testmozgás által kiváltott fokozott glükózfogyasztással függ össze.

“A testmozgás egyedülálló metabolikus és fiziológiai hatásaival magasabb szintű rákmegelőzést mutat, mint bármely eddigi gyógyszeres vagy orvosi beavatkozás”.

“A testmozgás megváltoztatja az egész testet”

“A mi tanulmányunk az első, amely a testmozgás hatását vizsgálja azokra a belső szervekre, amelyekben általában áttétek alakulnak ki, mint például a tüdő, a máj és a nyirokcsomók”

E szervek sejtjeit vizsgálva azt találták, hogy a nagy intenzitású aerob tevékenység során megnő a glükózreceptorok száma, ez növeli a glükózfelvételt és a szerveket hatékony energiafogyasztó gépezetekké változtatja, nagyon hasonlóan az izmokhoz. Feltételezésük szerint ez azért történik, mert a szerveknek versenyezniük kell a cukorforrásokért az izmokkal, amelyek köztudottan nagy mennyiségű glükózt égetnek el a testmozgás során. Következésképpen, ha a rák kialakul, a glükózért folytatott ádáz verseny csökkenti az áttétképzés szempontjából kritikus energia rendelkezésre állását.

“Ráadásul, ha valaki rendszeresen sportol, ez az állapot állandósul: a belső szervek szövetei megváltoznak, és az izomszövethez válnak hasonlóvá. Mindannyian tudjuk, hogy a sport és a testmozgás jót tesz az egészségünknek. A belső szerveket vizsgáló tanulmányunk felfedezte, hogy a testmozgás megváltoztatja az egész szervezetet, így a rák nem tud terjedni, és az elsődleges daganat mérete is zsugorodik.”

Prof. Levy hangsúlyozta, hogy a TAU különböző iskoláiból származó tudományos ismeretek egyesítésével az új tanulmány egy nagyon fontos felfedezéshez vezetett, amely segíthet megelőzni az áttétes rákot, az Izraelben a vezető halálozási okot.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a zsírégető edzéssel ellentétben, amely viszonylag mérsékelt, a nagy intenzitású aerob tevékenység segít a rák megelőzésében”

“Ha a zsírégetés optimális intenzitási tartománya a maximális pulzusszám 65-70%-a, akkor a cukorégetéshez 80-85%-ra van szükség – még ha csak rövid intervallumokra is.”

“Például: egyperces sprint, amit séta, majd újabb sprint követ. Régebben az ilyen intervallumok leginkább a sportolók edzésprogramjaira voltak jellemzőek, de ma már más edzésprogramokban is találkozhatunk velük, például a szív- és tüdőrehabilitációban.

Eredményeik azt sugallják, hogy az egészséges egyéneknek is be kellene építeniük fitnesz-programjukba a nagy intenzitású komponenseket. Úgy vélik, hogy a jövőbeli vizsgálatok lehetővé teszik majd a személyre szabott orvoslást az egyes rákos megbetegedések megelőzésére, amikor az orvosok a családi kórtörténetet áttekintve a megfelelő fizikai aktivitást ajánlják. Hangsúlyozni kell, hogy a testmozgás egyedülálló metabolikus és fiziológiai hatásaival magasabb szintű rákmegelőző hatást mutat, mint bármely eddigi gyógyszeres vagy orvosi beavatkozás.”

Forrás: https://english.tau.ac.il/exercise_defeats_cancer_2022