Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egészségfejlesztés Kutatás Mobilapplikáció

Egészségügyi mobilapplikációk használati szándékának mérése

Egészségügyi mobilapplikációk használati szándékának mérése

Folyamatosan figyeljük az online tér egészségügyi mobilapplikációk kapcsán megjelenő híreit és rátaláltunk egy tanulmányra. A Debreceni Egyetem két munkatársa egy módosított UTAUT-modellel és a hozzá tartozó kérdőív segítségével mérték fel a fiatal felnőtt kitöltők attitűdjét.

A tanulmányból kiderül, hogy a leginkább befolyásoló tényező az egyén motivációja és az egyénre ható szociális ráhatás. A szerzők ezenfelül vizsgálták az egyes egészségügyi mobilapplikációk típusait, használatuk gyakoriságát, és az egyes típusok leggyakoribb feladásának okait. A tanulmány útmutatást adhat a 18 és 35 év közötti korosztály számára történő jövőbeli fejlesztéseknek, mivel a mobilapplikációk piacán ez a korcsoport az, amely a legtöbb applikációt használja. A munka emellett az egészségtudatosság egy szélesebb körű alkalmazására is rámutat. A szerzők továbbá lehetőségként vázolják fel, milyen módszerekkel érdemes attraktívabbá tenni az alkalmazásokat.

A szerzők a kutatási koncepció alapjának az UTAUT-modellt – magyarul a technológia elfogadásának és használatának egyesített elmélete – módosították, a várható teljesítmény, a várható elvárt erőfeszítés, a társadalmi ráhatás, az elősegítő feltételek mellett a hedonista motivációval bővítették a változókat.

Az eredmények tükrében elmondható, hogy az egészségügyi mobilappok használati szándékát leginkább a hedonista motiváció befolyásolja. A szerzők arra következtetnek, hogy mivel az egészség és fittség leginkább belső motivációból ered, így ezért ez a faktor a leginkább befolyásoló tényező a fiatalok körében. Ezenfelül, a konstruktorok bemutatásánál is felmerült, hogy ez az a változó, ami a technológia használatából eredő élmény és szórakozást jelenti a felhasználóra. Az egyes cselekvést nem kényszerként éli meg, így annak élvezeti értékét a felhasználók jóval magasabbra értékelik.

Akit érdekel a kutatás részletes módszertana és eredményei, a szerzők várakozásai, ajánljuk a publikáció elolvasását!

Forrás: Kovács Tamás, Várallyai László. „Egészségügyi mobilapplikációkra történő használati szándék mérése UTAUT-modellben ”. Információs Társadalom XXI, 1. szám (2021): 166 –187.
https://dx.doi.org/10.22503/inftars.XXI.2021.1.7


Amennyiben egészségügyi témában kutatásra lenne szüksége, várjuk jelentkezését!