Barion Pixel
Magánegészségügyi szolgáltatások elérhető áron!
Egészségbiztosítás Egészségfejlesztés

Egészségpénztár? Megéri, mert megtakaríthat és adó-visszatérítésre is jogosult

Egészségpénztár? Megéri, mert megtakaríthat és adó-visszatérítésre is jogosult

Az egészségpénztár nemcsak azért előnyös, mert a rendszeres megtakarítás bármikor egészségügyi kiadásokra fordítható, hanem mert pénzügyi előnyökkel is járhat.
A befizetések után adó-visszatérítés járhat a befizetett személyi jövedelemadóból. Ennek mérték 20%, legfeljebb évi 150 000 forint lehet.

Számos pénzügyi tanácsadó weboldal foglalkozik az alábbi magyarországi egészségpénztárak összehasonlításával:

Részletes és alapos információk olvashatók a Biztos Döntés oldalán, ahol kalkulátor is segíti a választást.

Mire költhető és mire nem az egészségpénztári befizetés?

Gyógyszerek és gyógyászati termékek

Olyan gyógyszereket, vitaminokat és az egészség megőrzését szolgáló más készítményeket vásárolhat, amelyeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgált és engedélyezett Magyarországon..

Amire nem használható: OGYI számmal nem rendelkező termékek, ásványvizek, könyvek, fogyasztószerek, állatgyógyászati termékek, kozmetikai termékek.

Babaápolási termékek

Ilyenek lehetnek a pelenka, tápszer, törlőkendő, fültisztító, mérleg, légzésfigyelő, bébiőr, babaápolási kozmetikumok, például babaolaj, testápoló, hintőpor, sampon, babafürdető. Az anyák számára bimbóvédő, mellszívó, melltartóbetét.

Nem vehető belőle bébiétel, ruha, babahordozó, bababútor, játék.

Szemüveg, napszemüveg, kontaktlencse

Elszámolhatók azok a termékek, amelyeket az orvos felír: keretek, lencsék, kontaktlencsék, tárolók, folyadék, illetve az eszközök javítása és házhoz szállítása.

Nem fizethető belőle viszont olyan szemüveg, napszemüveg, amelyet nem a szemész javaslata alapján vásárol.

Gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök

Ilyenek a következő eszközök, amennyiben ezekben a kategóriákban engedélyezettek és megfelelő VTSZ számmal rendelkeznek: kerekesszék, bot, vércukorszintmérő, vérnyomásmérő, gyógycipők, lúdtalpbetétek, protézisek, fogszabályozók, víz- vagy légtisztító berendezések, párásítók, inhalátorok.

Magánorvosi szolgáltatások és szűrővizsgálatok

Magánorvosi szolgáltatások igénybe vételéhez az adott szolgáltatónak szerződést kell kötnie az egészségpénztárral. Elszámolható mindenféle szakorvosi vizsgálat és ellátás, például fogorvos, fogszabályozás, nőgyógyászat, szülészet, szemészet, bőrgyógyászat, gyermekgyógyászat, reumatológia, vagy akár kiemelt kórházi ellátás. Szűrések, mint például fogászati szűrések, nőgyógyászati és prosztata szűrések, AIDS szűrés, mentális betegségeket célzó szűrővizsgálatok, vastagbél szűrés vagy a mozgásszervi betegségeket felderítő szűrések. Ha nincs a szolgáltatónak szerződése a pénztárral, akkor nem elszámolható. Az LMDoki időpontfoglaló applikációban lévő időpontok többsége egészségpénztárban elszámolható!

Gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések

Olyan szolgáltatások is elszámolhatók, amelyek az egészségmegőrzést vagy az egészségjavítást szolgálják. Hogy pontosan mi számolható el és mi nem, azt SZJ vagy TEÁOR szám alapján döntik el. Van olyan pénztár, ahol szerződnie kell a szolgáltatónak, ezért érdemes erről még előzetesen az egészségpénztár ügyfélszolgálatával egyeztetni.